Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Χαιρετισμός στην Κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου μας στις 31 Ιανουαρίου του 2010



Κύριε καθηγητά Ανδρέα Καραμάνο και Κυρία Ξανθάκη
Κυρία Πιάσκου Γεωργία
Κυρία επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Νέλλη Λαγάκου
Κυρία πρόεδρος της Παλλακωνικής ένωσης κυρία Ειρήνη Μουσταφέλου
Αιδεσιμότατε
Kυρίες και κύριοι
Αγαπητοί συγχωριανοί, συμπατριώτες κι αγαπητά παιδιά

Tο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου σας καλωσορίζει και σας εύχεται ολόψυχα καλή χρονιά, υγεία κι ευτυχία, ειρήνη κ αγάπη για όλο τον κόσμο, και στα παιδιά καλή πρόοδο, καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους.
Αισθανόμαστε και φέτος ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε και πάλι μαζί για να κόψουμε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα του συλλόγου μας και να ανταλλάξουμε ευχές.
Η συνάντησή μας αυτή κοντά στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως δίνει μια ιδιαίτερη λάμψη στη γιορτή μας και καθόσον και το χωριό μας με ρίζες βαθιές ιστορικές συνεχίζει να δημιουργεί και να παράγει πολιτισμό.


Για αυτό το λόγο, παρόλο που δεν είναι κατάλληλη η ώρα, νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι με την ολοκλήρωση της συντηρήσεως και αποκατάστασης του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα από την πέμπτη Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης προέκυψαν τα εξής σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στο χωριό μας η ανθρώπινη παρουσία ανιχνεύεται το 1200 με 1300 και στον ίδιο χρόνο χρονολογείται η αρχική οικοδομική φάση του ναού μας.
Στις αρχές του 1700 διαπιστώνεται πληθυσμιακή συγκέντρωση και οικιστική δραστηριότητα.
Η εκκλησία μας στις αρχές του 1700 επισκευάζεται κ επεκτείνεται και γύρω στο 1719 διακοσμείται με αγιογραφίες,από τις οποίες 13 είναι αφιερωματικές διαφόρων οικογενειών,εκ των οποίων μερικές συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα στο χωριό μας.
Το καμπαναριό προστίθεται το 1767 και ο νάρθηκας στο τέλος του1800.
Το έργο είναι ανεκτίμητο και σημαντικό και ο σύλλογος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του δήμου και του χωριού μας θα προσπαθήσει να προβάλλει το έργο και τα αποτελέσματα της έρευνας στην ευρύτερη περιοχή σε ανάλογη εκδήλωση, ώστε όλοι μας να παραβρεθούμε και να τιμήσουμε τους εξής:
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας μας για την πρωτοβουλία και τις ενέργειές του προκειμένου να συνταχθεί και να εγκριθεί η αρχική μελέτη αποκατάστασης του ναού την οποία και χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου με τις εισφορές των πιστών κόστους 3.000.000δρχ.
Την προϊστάμενη της πέμπτης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Διαμαντή Καλλιόπη και τους συνεργάτες της για την ανάδειξη του μνημείου και την καταγραφή της ιστορίας της εκκλησίας και του χωριού μας.
Τον κύριο Καραμάνο Ανδρέα και την σύζηγο του Ξανθάκη Ζέτη που με τις ενέργειες τους χρηματοδοτήθηκε η συντήρηση και αποκατάσταση του ιερού ναού με 200,000 € καθώς και την κυρία Πιάσκου Γεωργία για την βοήθεια της. Τους ευχαριστούμε απο καρδιάς για άλλη μια φορά.
Όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάδειξη του μνημείου.
Τελειώνοντας μεταφέρω τις ευχές των βουλευτών μας κυρίων Αποστολάκου, Γρηγοράκου και Δαβάκη,οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων δεν θα παραβρεθούν.
Σας ευχαριστούμε θερμά όλους και σας ευχόμαστε να περάσετε όλοι καλά.

----------------------------------------------------------------------

Στη συνέχεια ακολούθησε η ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας.Η βασιλόπιτα κόπηκε στα εξής κομματια:
  • Το Χριστού
  • Της Παναγίας
  • Του Αγίου Βασίλειου

  • Του χωριού μας
  • Του δήμου Σμύνους
  • Του Τ.Σ. Καστάνιας

  • Των Απανταχού Καστανιωτών στην Ελλάδα
  • Των Απανταχού Καστανιωτών στο εξωτερικό
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Γυθείου Λακωνίας “Ο Παναγιώταρος”


Το φλουρί τελικά έπεσε στο κομμάτι του Αγίου Βασιλείου και το δώρο,το οποίο ήταν μία μεγάλη εικόνα της εκκλησίας του Σωτήρος μετά την ανακαίνιση,θα δοθεί στην ιερά μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας.