Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010






Χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου μας, στα μέλη και στους φίλους του χωριού μας, στις 14 Αυγούστου 2010, ημέρα Σάββατο, στη πλατεία, που πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο γλέντι του συλλόγου μας:


Αγαπητοί συγχωριανοί και συμπατριώτες καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Το Δ.Σ. του συλλόγου σας ευχαριστεί θερμά που βρίσκεστε απόψε στη γιορτή μας και με την παρουσία σας εκφράζεται την αγάπη σας και την στήριξή σας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε για να ακούγεται η φωνή της Καστάνιας.

Ο σύλλογος στο χρονικό διάστημα που πέρασε, έδωσε βαρύτητα στη προβολή του χωριού μας, κάνοντας γνωστή την ιστορία της. Ο Δήμος Σμύνους συνέβαλε στο γεγονός αυτό και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το χωριό μας και παράλληλα θα αξιοποιήσουμε τα έσοδα του σε συνεργασία με το Τ.Σ. Και για όφελος όλων.

Όπως γνωρίζετε τα έσοδα μας είναι οι συνδρομές, οι προσφορές και η λαχειοφόρος αγορά. Με αυτά αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του συλλόγου και η εκτέλεση μικρών έργων.

Για να γνωρίζεται, έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα, πέραν των άλλων, 1500 ευρώ για τον εξοπλισμό του ιατρείου και 1200 ευρώ για την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης από το Ηρώον μέχρι το βρυσούλι, έργο που είχε χρηματοδοτηθεί με 3000 ευρώ και εκτελέσθηκε από τον Δήμο Σμύνους. Ο σύλλογος θα αξιοποιήσει το υπόλοιπο ποσό 5000 ευρώ περίπου σε συνεργασία με το Τ.Σ. Αναλυτική ενημέρωση για τα έσοδα και τα έξοδα δεσμευόμαστε να μάθετε με το επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας, για να ξέρετε που πάει και το τελευταίο ευρώ.

Πλέον των παραπάνω αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους εξής:

*Τον Δήμαρχο Δήμου Σμύνους κύριο Δημήτριο Κουτρουβίδη για την άψογη συνεργασία μας και την κάλυψη εξόδων που εμείς δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε. Συγκεκριμένα,κάλυψε τα έξοδα για να προσφερθούν 150 δίπλες, 150 αναψυκτικά, να φιλοξενηθούν 25 άτομα στην εκδήλωση της 18 Ιουλίου 2010 και κάλυψε τα έξοδα της τηλεοπτικής κάλυψης της εκδήλωσης από την ΕΛΛΑΔΑ ΤV, γεγονός που συνετέλεσε στην προβολή της Καστάνιας. Τον ευχαριστούμε και πάλι και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και από τον νέο Δήμο Μάνης να μην ξεχάσει την Καστάνια.
*Τον συμπατριώτη μας από το Σελεγούδι κύριο Πάνο Μουτζουρίδη Υπαρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων, που προσέφερε 500 ευρώ.
*Την οικογένεια του κυρίου Γεωρίου Πουλάκου που προσέφερε 100 δολάρια.
*Την κυρία Ηλέκτρα Χρήστου-Λαγάκου που προσέφερε 100 ευρώ.
*Τα εγγόνια της κυρία Ηλέκτρα Χρήστου-Λαγάκου Γεώργιο και Εφραίμ που προσέφεραν 50 ευρώ.
*Την οικογένεια του κυρίου Γεωρίου Χουσιανάκου που προσέφερε 50 ευρώ.
*Την οικογένεια της κυρίας Κατίνας Μόσσου-Μπανάκου, που προσέφερε 50 ευρώ.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εξής:
*Όσους προσέφεραν δώρα για την λαχειοφόρο αγορά, η συμμετοχή των οποίων μας συγκινεί ιδιέτερα.
*Όσους εργάστηκαν για να συγκεντρωθούν τα δώρα από τα γύρω χωριά, το Γύθειο και την Σπάρτη.
*Όσους εργάστηκαν για να οργανωθεί η σημερινή εκδήλωση.
*Όλους εσάς, που μας στηρίζετε από αγάπη για την Καστάνια.

Τέλος, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά για την αυριανή ημέρα, την γιορτή της Παναγίας μας και Χρόνια Πολλά -Χρόνια Καλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.

Στη συνέχεια η γραμματέας του συλλόγου μας κυρία Λευκή Καλκίνη θα σας ενημερώσει για την διαδικασία της κλήρωσης.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αποσπάσματα και Δηλώσεις απο την εκδήλωση της 18 Ιουλίου 2010

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο που έδειχνε στην συχνότητα του ο τηλεοπτικός σταθμός Ελλάδα TV όλη την βδομάδα πριν την εκδήλωση της 18 Ιουλίου για να τη προαναγγείλει:
http://www.elladatv.gr/site/index.php?Cat=2&articleid=2209

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώων του χωριού μας στα πλαίσια της εκδήλωσης εις μνήμην της ιστορικής εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Καστάνιας την Κυριακή 18 Ιουλίου 2010:
http://www.elladatv.gr/site/index.php?Cat=2&SubCat=41&articleid=2242


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις που έκαναν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και διοργανωτές του εορτασμού:
http://www.elladatv.gr/site/index.php?Cat=2&SubCat=41&articleid=2243


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε ως σύλλογος να ευχαριστήσουμε τον Τηλεοπτικό σταθμό ΕΛΛΑΔΑ TV που κάλυψε και πρόβαλλε σε όλη την Λακωνία την εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με τον Δήμο Σμύνους.

Προσκλητήριο Νεκρών 18 Ιουλίου 2010 (στο μνημείο Ηρώων)


1481: Μανιάτες και Καστανιώτες που έπεσαν στην Καστάνια, πολιορκούμενοι από 10.000 Τούρκους, με αρχηγό τον Κορκόντυλο Κλαδά που κατακερματίστηκε από τους Τούρκους το 1490 στη μάχη της Χειμάρας.
Έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία.
Άπαντες παρόντες.


1780:Παναγιώταρος Βενετσιανάκης Καπετάνιος της Καστάνιτσας, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, συμπολεμιστές, γέροντες,γερόντισσες,γυναίκες και παιδιά,που έπεσαν μαχόμενοι κατά την ηρωική έξοδο της Καστάνιας, πολιορκούμενοι από 14.000 Τούρκους ,την Νύκτα 19 προς 20 Ιουλίου 1780.
Έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία.
Άπαντες παρόντες.


1780 μέχρι σήμερα: Καστανώτες που έπεσαν μαχόμενοι κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και στους νεώτερους αγώνες ,για την υπεράσπιση της Πατρίδας.
Έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία και για την πατρίδα.
Άπαντες παρόντες.

Επιμνημόσυνη Δέηση 18 Ιουλίου 2010 (στην εκκλησία)


Υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των δούλων του Θεού:
Παναγή
Ζαχαρίτσας
Τζανέτου
Καπετανάκη
Γεωργάκη
Ιωάννη
Πανάγου
Φρονιμάκη
Ιωάννη
Κυριάκη
Γεωργάκη
Ηλία
Κωνσταντίνας
Σταυριανής
Βασιλείου

και των δούλων του Θεού
Κορκόντυλου
Παναγιώταρου
Κωνσταντή, Αποστόλη, Γεώργη
ως και πάντων των πεσόντων εις την έξοδο της Καστάνιας
και πάντων των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος ημών ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων πάλεται και επ εσχάτων
και υπέρ του συγχωρηθείναι αυτών πάν πλημέλημα εκούσιον τε και ακούσιον.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Oμιλία Εκδήλωσης 18 Ιουλίου 2010


Η ομιλία εκφωνήθηκε στην εκκλησία της Μεταμορφωσης του Σωτήρος στην Καστάνια από τον πρόεδρο του συλλόγου μας, κύριο Κων/νο Μ. Αρφάνη, για την επέτειο της ιστορικής εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Καστάνιας, τη νύχτα 19 προς 20 Ιουλίου του 1780. Με την ευκαιρία της επετείου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την ολοκλήρωση της αποκαταστάσεως το ιστορικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα από την 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δοξολογία για την επέτειο της εξόδου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων και αφιερωτών του ιστορικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και των ηρώων της Καστάνιας.


Σεβασμιότατε, Κύριε Βουλευτά κύριε Δαβάκη, κύριε Νομαρχιακέ σύμβουλε, κύριοι Δήμαρχοι: του δήμου Σμύνους, του δήμου Γυθείου, του δήμου Ανατολικής Μάνης,κύριε Αντιδήμαρχε του δήμου Οιτύλου,κυρία Ντουβή Ντίνα εκπρόσωπο της 5ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι κύριε Επιθεωρητά του Στρατού,Στρατηγοί, κύριε πτέραρχε, κύριε Υπαρχηγέ της πρώην Ασυνομίας Πόλεων, κυρία Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ" κυρία Νέλλη Λαγάκου, ,κύριε πρόεδρε του πατριωτικού συνδέσμου Λακωνίας κύριε Λουκάκο, κύριοι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Σελεγουδίου,Αγίου Νικολάου, Κόκιννων Λουρίων, Μέλισσας, Αρχοντικού, Προσηλίου, κύριε Φελλούρη, κύριε Δημακόγιαννη, αγαπητοί συγχωριανοί και συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι.
Το χωριό μας αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που μας τιμάτε με την παρουσία σας για να γιορτάσουμε και φέτος όλοι μαζί τα ανεπανάληπτα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτό και έγραψαν ιστορία κατά το παρελθόν.
Το πρώτο γεγονός εξελίσσεται τον 13ο με 14ο αιώνα, δηλαδή το 1200 με 1300μ.Χ, που οι πρόγονοι μας, όπως φαίνεται, εγκαταστάθηκαν στη Καστάνια και είναι τότε που έθεσαν τα θεμέλια αυτού του ναού που βρισκόμαστε σήμερα και για το οποίο η 5η Ε.Β.Α. θα μας ενημερώσει σχετικά.
Το δεύτερο μεγάλο γεγονός, είναι η ηρωική έξοδος της Καστάνιας την νύκτα της 19 προς 20 Ιουλίου του 1780 που την περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθόσον βρισκόταν σε ηλικία 10 ετών στους πύργους , μαζί με την οικογένειά του.
Προκαλεί θαυμασμό και δέος η θρυλική φυσιογνωμία του Καπετάνιου της Καστάνιας Παναγιώταρου Βενετσιανάκη που έζησε κατά την προεπαναστατική περίοδο 1743 -1780 και σφράγισε, με τον θάνατό του, τους αγώνες του για την ελευθερία, την πίστη του στην ορθοδοξία και στα πεπρωμένα της Ελληνικής Φυλής.
Τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον ηρωικό θάνατο του Παναγιώταρου, εξελίσσονται ως εξής:
Στις αρχές του Ιουλίου του 1780 ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ ο Α', αποφασίζει πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των ελεύθερων κλεφτών της Καστάνιας για να τους συντρίψει.
Ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος, είχε αιτία, την άρνηση του Παναγιώταρου να λάβει μέρος στην εξόντωση των Αρβανιτών το 1779,καθόσον δεν ανεχόταν οποιαδήποτε συνεργασία η συμβιβασμό με τους Τούρκους και την άρνηση του στη συνέχεια, να προσκυνήσει τους Τούρκους, που θα σήμαινε και την πλήρη υποταγή του. Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης ο πατέρας του Γέρου του Μοριά αρνήθηκε και αυτός να προσκυνήσει και επέλεξε μαζί με την οικογένειά του, κοινή μοίρα με τον Παναγιώταρο.
Την επιχειρησιακή σχεδίαση αναλαμβάνει να οργανώσει ο Αρχιναύαρχος του Οθωμανικού στόλου Γαζή Χασάν Τζεζαερλής πασάς, στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόντουσαν τα Νησιά και η Μάνη. Στις αρχές Ιουλίου του 1780 φθάνει με την αρμάδα του στη θαλάσσια περιοχή του Γυθείου.
Η επιχείρηση ανατίθεται στον Σερασκέρη Αλήμπεη που συγκεντρώνει, οργανώνει και θέτει σε ετοιμότητα 14.000 άνδρες, εξοπλισμένους και εφοδιασμένους με κανόνια και πολεμικό υλικό.
Ο Παναγιώταρος τους περιμένει. Ο Αλήμπεης με τις στρατιωτικές του δυνάμεις, ενεργεί στη κατεύθυνση Γύθειο-Καστάνια-Καρδαμύλη (διαδρομή την οποία, ερχόμενοι, διασχίσατε δια μέσου του οδικού δικτύου, παρακάμπτοντας τον ποταμό Σμύνους) και χωρίς αντίσταση φθάνει στην Καστάνια.
Ο Παναγιώταρος, προκαλεί τον Αλήμπεη, όταν του ζήτησε να προσκυνήσει, με την αγέρωχη απάντησή του: «δεν προσκυνούμε. Θέλουμε πόλεμο και όποιος μείνει νικημένος,ας προσκυνήσει.». Από εκείνη τη στιγμή η Καστάνια πολιορκείται για 12 μερόνυχτα, από τις 08 μέχρι την 19 Ιουλίου του 1780 και οι κλέφτες δέχονται αλλεπάλληλες επιθέσεις. Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι μετά από 12 ημέρες πολιορκίας, αποφασίζουν ηρωική έξοδο από τους πύργους, προς τα βουνά του Ταϋγέτου και την νύκτα της 19 προς 20 Ιουλίου του 1780, σαν αύριο, εκτελείται η ηρωική έξοδος της Καστάνιας.
Ο απολογισμός της Τουρκικής επιχειρήσεως και της εξόδου,όπως αναφέρουν συγγραφείς του παρελθόντος, ήταν: «Των Τούρκων 3.000 οι νεκροί και τραυματίες. Των πολιορκουμένων 350 οι νεκροί και οι αιχμάλωτοι. Ο Παναγιώταρος και ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης σκοτώνονται ηρωικά στον Ταϋγετο(στην Ανίνα), η οικογένεια του Παναγιώταρου ξεκληρίζεται, τα δυό του αγόρια αιχμαλωτίζονται και εξισλαμίζονται στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Παναγιώταρου πεθαίνει με μαρτυρικό θάνατο και οι πύργοι της Καστάνιας γκρεμίζονται».
Με αυτό τον τρόπο, ο Παναγιώταρος έγραψε ιστορία, έγινε θρύλος και πέρασε στο πάνθεο των ηρώων του Ελληνισμού. Τα χώματα της Καστάνιας,βάφτηκαν και αγιάστηκαν με αίμα ηρώων και αυτά είναι η κληρονομιά της.
Ολοκληρώνοντας,θα ήθελα να μεταφέρω την αγωνία και τον προβληματισμό μας για το μέλλον της Καστάνιας ,στον δήμο Μάνης. Ευχόμαστε στον Δήμαρχο της Μάνης που θα επιλεγεί κατά τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές από τους Μανιάτες, για τα εξής:
Να έχει όραμα για τη Μάνη και να την προβάλλει παντού, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό,τις φυσικές της ομορφιές και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Να μη ξεχάσει την Μικρή Καστάνια, που με την ιστορία της και τις ομορφιές της,κοσμεί από τον Ταΰγετο ψηλά, την Μάνη.
Να βοηθήσει με τις ενέργειές του για να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στους εθνομάρτυρες της πίστεως και της ελευθερίας ώστε η προτομή και ο ανδριάντας τους να κοσμήσει το χωριό μας, για να εμπνέουν τις επερχόμενες γενιές των Μανιατών, σαν σύμβολα ηρωισμού, λεβεντιάς και αυτοθυσίας.
Σας ευχαριστώ.
Παρακαλείται η κυρία Ντουβή Ντίνα εκπρόσωπο της 5ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να λάβει τον λόγο.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Κατεβάστε σε ηλεκτρονική μορφη το νεο τεύχος της εφημερίδας μας

Αφού πρώτα διαβάσετε τις οδηγίες στην αριστερή στήλη του blog (Πώς να κατεβάσετε την εφημερίδα), πατώντας στην παραπάνω εικόνα θα ξεκινήσετε την διαδικασία για να κατεβάσετε το 18ο τεύχος της εφημερίδας του συλλόγου μας "Η Καστάνια μας" .
Εάν το link δε δουλεύει σας παρακαλούμε ενημερώστε μας είτε αφήνοντας σχόλιο στο άρθρο (κάτω δεξιά) είτε μέσω mail ώστε να το διορθώσουμε

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Γνωριζοντας την Καστάνια

Αφού πρώτα διαβασετε τις οδηγίες που θα βρείτε στην αριστερή στήλη του blog (Πώς να κατεβάσετε την εφημερίδα), πατήστε στη συνέχεια την παραπάνω εικόνα για να κατεβάσετε και να διαβάσετε το 30-σέλιδο ηλεκτρονικό φυλλάδιο "Γνωριζοντας την Καστάνια" που περιεχει συνοπτικά την ιστορία του χωριού μας. Όλα όσα αναφέρονται βασιζονται σε υπάρχουσες καταγεγραμμένες πηγές.
Εάν το link δε δουλεύει σας παρακαλούμε ενημερώστε μας είτε αφήνοντας σχόλιο στο άρθρο (κάτω δεξιά) είτε μέσω mail ώστε να το διορθώσουμε

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Εκλογικοί κατάλογοι 1844 και 1871

Ο δήμος Μελιτίνης, όπως σχηματίστηκε το 1835, αποτελούσε τμήμα της επαρχίας Λακεδαίμονος, αλλά προηγουμένως ανήκε στην περιοχή της Μάνης. Δεν είναι δυνατόν να διαχωρισθεί ο τόπος αυτός από την υπόλοιπη Μάνη και οι κάτοικοί της να μην αναφερθούν μαζί με τους άλλους Μανιάτες αγωνιστές της επανάστασης του 1821. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Καστάνιτσα είχε την καπετανία της η οικογένεια Βενετσανάκη, της οποίας είναι γνωστή η περιπέτεια του 1780, όταν οι Τούρκοι χτύπησαν τους πύργους του Παναγιώταρου Βενετσανάκη και του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη.

Τα χωριά του δήμου Μελιτίνης του 1835 ήταν τα ακόλουθα: Άγιος Νικόλαος, Κόκκινα Λουριά, Αρχοντικό, Μαλιτσίνα, Καστάνιτσα ή Μικρή Καστάνια, και Σελεγούδι. Παρακάτω παρουσιάζονται οι εκλογικοί κατάλογοι του 1844 και του 1871 του χωριού μας. Τα πλήρη άρθρα με τους εκλογικούς καταλόγους βρέθηκαν στο blog "ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΔΟΥΝΙΑΣ" : Εκλογικός Κατάλογος Δήμου Μελιτίνης 1844 και Εκλογικός Κατάλογος Δήμου Μελιτίνης 1871 ,που βασίστηκαν στο συνοδευτικό cd-rom του βιβλίου του Σταύρου Καπετανάκη “Αριστεία του 1821 σε ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”, Εκδόσεις “Αδούλωτη Μάνη”

Καστάνιτσα 1844
(Α/Α εκλογικού καταλόγου, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Όνομα, Ηλικία)

293 Αρφάνης Ν(ικόλαος) 38
292 Ατζιαβάκος Ν(ικόλαος) 40
296 (Βενετζανάκης) Καπετάν Θωμάς 60
265 Δημάκος Γ(εώργιος) 35
298 Δημάκος Ξανθός 38
268 Έρδες Γ(εώργιος) 50
285 Ζερβούλιας Ιωάννης 45
260 Καλκίνης Αναστάσιος 50
262 Καπ(τσ)έλος Αντώνιος 40
263 Καπετανάκος Βενετζάνος 50
283 Καπετανάκος Θωμάς 27
272 Καψάλης Δ(ημήτριος) 28
276 Καψάλης Ευστράτιος 45 ποιμήν
282 Καψάλης Θεόδωρος 30
300 Καψάλης Π(αναγιώτης) 40
305 Καψάλης Σαράντος 38
304 Καψάλης Στρατήγης 35
269 Κίλος Γεώργιος 45
295 Κίλος Ν(ικόλαος) 50
264 Κούρτης Βασίλειος 45
267 Κούρτης Γ(εώργιος) 38
273 Κωνσταντακάτος Δ(ημήτριος) 27
258 Λαγός Αναγνώστης 55
297 Λαγάκος Ν(ικόλαος) 35
306 Λαγάκος Ιωάννης 28
288 Λιτζάκος Ιωάννης 40
302 Λιτζάκος Πέτρος 45
275 Λούζης Δ(ημήτριος) 55
299 Ματενάκος Π(αναγιώτης) 45
266 Μενούτης Γ(εώργιος) 28
287 Μουτζουράκος Ιωάννης 50
296 Μουτζουράκος Ν(ικόλαος) 40
301 Μουτζουράκος Πέτρος 50
278 Νταβάκος Ηλίας 60
281 Νταβάκος Θεοδόσιος 32
303 Ξανθάκης Σαράντος 38
278 Οικονομάκος Ηλίας 35
270 Παναγουλάκος Γ(εώργιος) 27
280 Παναγουλάκος Ηλίας 26
259 Πουλάκος Αναγνώστης 27
307 Προκάκος Τζανέτος 26
271 Πρόκος Δ(ημήτριος) 55
291 Σπυριδάκος Μιχαήλ 38
261 Τζανετάκος Αντώνιος 35
284 Τζανετάκος Γεωργ Θεοδόσιος 28
286 Τζανετάκος Ιωάννης 39
289 Τζανετάκος Κωνσταντίν 35
277 Χουσιανάκος Ευστράτιος 42
294 Χουσιανάκος Ν(ικόλαος) 28

Καστάνιτσα 1871
(Α/A Επίθετο Πατρώνυμο Όνομα Ηλικία Επάγγελμα)

659 Αρφάνης Νικολ. Γεώργιος 39 γεωργός
668 Αρφάνης Γεωργ. Δημήτριος 23 γεωργός
716 Αρφάνης Αρφ. Νικόλαος 66 κτηματίας
712 Αρφάνης Γεωργ. Νικόλαος 26 γεωργός
695 Ατζαβάκος Ιωάνν. Ιωάννης 39 γεωργός
713 Ατζαβές Ιωάνν. Νικόλαος 23 γεωργός
636 Δημακάκος Ξανθού Αριστείδης 28 γεωργός
644 Δημακάκος Ξανθού Βασίλειος 41 έμπορος
673 Δημακάκος Ξανθού Δημήτριος 35 γεωργός
687 Δημακάκος Βασιλ. Ιωάννης 23 έμπορος
742 Δημακάκος Γεωργ. Παναγιώτης 36 γεωργός
694 Δημακάκος Ξανθού Ιωάννης 39 έμπορος
758 Δημακάκος Ξανθ. Χρήστος 56 γεωργός
661 Έρδες Ηλία Γεώργιος 46 γεωργός
693 Έρδες Γεώργ. Ιωάννης 37 γεωργός
719 Έρδες Γεώργ. Νικόλαος 34 γεωργός
691 Ζερβούλιας Παναγ. Ιωάννης 71 γεωργός
710 Ζερβούλιας Ιωάνν. Μιχαήλ 35 γεωργός
733 Ζερβούλιας Ιωάνν. Παναγιώτης 36 γεωργός
654 Καλκίνης Καλκίν. Γεώργιος 35 γεωργός
697 Καλκίνης Γεώργ. Ιωάννης 29 γεωργός
701 Καλκίνης Αναγν. Κωνσταντίνος 41 γεωργός
703 Καλκίνης Δημητρ. Κωνσταντίνος - γεωργός
718 Καλκίνης Γεωργ. Νικόλαος 35 γεωργός
728 Καλκίνης Βασίλ. Παναγιώτης 37 γεωργός
630 Καπετανάκος Θωμά Αριστείδης 26 γεωργός
646 Καπετανάκος Θωμά Βενετζάνος 24 γεωργός
648 Καπετανάκος Παναγ. Γρηγόριος 24 γεωργός
683 Καπετανάκος Παναγ. Ηλίας 26 γεωργός
685 Καπετανάκος Βενετσ. Θωμάς 48 γεωργός
688 Καπετανάκος Νικολ. Θωμάς 38 γεωργός
732 Καπετανάκος Βενετσ. Παναγιώτης 48 δημ. σύμβουλος
638 Καψάλης Θεοδώρ. Αγησίλαος 30 ποιμήν
647 Καψάλης Ευστράτ. Γεώργιος 22 γεωργός
652 Καψάλης Σαράντ. Γεώργιος 41 γεωργός
672 Καψάλης Γεωργ. Δημήτριος 32 γεωργός
670 Καψάλης Ευστάθ. Δημήτριος 52 ποιμήν
676 Καψάλης Ηλία Ευστράτιος 56 γεωργός
677 Καψάλης Παναγ, Ευστράτιος 69 γεωργός
690 Καψάλης Παναγ. Θεοδοσιος 56 γεωργός
717 Καψάλης Παναγ. Νικόλαος 36 κτηματίας
720 Καψάλης Ευστράτ. Νικόλαος 25 γεωργός
730 Καψάλης Ηλία Παναγιώτης 69 κτηματίας
739 Καψάλης Σαράντ. Πανάγος 34 γεωργός
751 Καψάλης Παναγ. Σαράντος 59 γεωργός
734 Κιλάκος Γεωργ. Παναγιώτης 46 γεωργός
735 Κιλάκος Νικολ. Παναγιώτης 41 γεωργός
754 Κιλάκος Παναγ. Σαράντος 25 γεωργός
753 Κιλάκος Γεωργ. Σταύρος 39 γεωργός
743 Κίλος Βασιλ. Παναγιώτης 31 γεωργός
643 Κούρτης Ηλία Βασίλειος 51 γεωργός
655 Κούρτης Ηλία Γεώργιος 57 γεωργός
642 Λαγάκος Νικολ. Βασίλειος 32 γεωργός
658 Λαγάκος Αναγν. Γεώργιος 36 γεωργός
682 Λαγάκος Αναγν. Ηλίας 35 γεωργός
707 Λαγάκος Ιωάνν. Λεωνίδας 27 γεωργός
741 Λαγάκος Αναγν. Παναγιώτης 40 γεωργός
633 Λαγός Δημητρ. Αναγνώστης 76 γεωργός
665 Λαγός Νικολ Γεώργιος 25 κτηματίας
699 Λαγός Νικολ. Ιωάννης 28 γεωργός
725 Λαγός Νικολ. Παναγιώτης 24 γεωργός
639 Λιτζάκος Πέτρ. Βασίλειος 33 γεωργός
674 Λιτζάκος Πέτρ. Δημήτριος 35 δημ. πάρεδρος
696 Λιτζάκος Πέτρ. Ιωάννης 37 μαραγκός
709 Λιτζάκος Πέτρ. Μιχαήλ 27 γεωργός
738 Λιτζάκος Δημητρ. Παναγιώτης 66 γεωργός
736 Λιτσάκος Δημητρ. Πέτρος 76 ποιμήν
662 Λούζης Δημητρ. Γεώργιος 29 γεωργός
723 Λούζης Δημητρ. Παναγιώτης 27 γεωργός
746 Λούζης Δημήτρ. Παναγιώτης 26 γεωργός
645 Μανέτας Αναγν. Βασίλειος 40 γεωργός
651 Μενούτης Αναγνώστ. Γεώργιος 48 γεωργός
637 Μουντζουρίδης Νικολ. Αναγνώστης 34 στρατιώτης
667 Μουντζουρίδης Ιωάνν. Γεώργιος 24 φοιτητής
656 Μουντζουρίδης Πέτρ. Γεώργιος 32 γεωργός
684 Μουντζουρίδης Νικόλ. Θεόδωρος 33 γεωργός
686 Μουντζουρίδης Πέτρ. Ηρακλής 22 γεωργός
704 Μουντζουρίδης Πέτρ. Κλεομένης 23 γεωργός
722 Μουντζουρίδης Νικόλ. Ξανθός 26 γεωργός
724 Μουντζουρίδης Νικόλ. Πέτρος 31 γεωργός
737 Μουντζουρίδης Νικολ. Πέτρος 42 γεωργός
727 Μουντζουρίδης Ιωάνν. Πραξιτέλης 31 γεωργός
731 Μπανάκος Μπάνου Παναγιώτης 72 γεωργός
679 Μπονάρος Κωνσταντ. Ηλίας 26 γεωργός
700 Μπονάρος Ηλία Κωνσταντίνος 41 γεωργός
680 Μπονάκος Παναγ. Ηλίας 36 γεωργός
748 Μπάνος Ηλία Σωτήριος 23 γεωργός
666 Ξανθάκος Σαράντ. Γεώργιος 26 κτηματίας
692 Ξανθάκης Σαράντ. Ιωάννης 25 γεώργιος
740 Ξανθάκος Σαράντ. Παναγιώτης 29 γεωργός
750 Ξανθάκος Σαράντ. Στρατηγούλης 24 γεωργός
631 Οικονόμου Οικον. Αναγνώστου 56 γεωργός
752 Οικονόμου Αναγν. Σταυριανός 32 γεωργός
681 Παναγούλιας Παναγ. Ηλίας 46 γεωργός
634 Πανάκος Παναγ. Αναστασία 32 γεωργός
715 Πανάκος Παναγ. Νικόλαος 44 ποιμήν
660 Πάνος Παναγ. Γεώργιος 42 γεωργός
744 Παυλάκος Γεωργ. Παναγιώτης 25 γεώργιος
632 Πουλάκος Δημήτρ. Αναστάσιος 34 έμπορος
657 Πουλάκος Παναγ. Γεώργιος 37 γεωργός
649 Πουλάκος Δημητρ. Γρηγόριος 25 έμπορος
671 Πουλάκος Βασίλ. Δημήτριος 45 γεωργός
708 Πουλάκος Γεώργ. Μιλτιάδης 22 γεωργός
721 Πουλάκος Οικονόμ. Νικόλαος 26 υπάλληλος
726 Πουλάκος Δημητρ. Πέτρος 24 έμπορος
747 Πουλάκος Οικονόμ. Παναγιώτης 26 δημοδιδάσκαλος
675 Πρόκος Τζανέτ. Δημήτριος 26 γεωργός
749 Πρόκος Αντων. Σταυριανός 23 γεωργός
757 Πρόκος Δημητρ. Τζανέτος 51 γεωργός
641 Σπυριδάκος Μιχαήλ Βενετζάνος 34 γεωργός
755 Σπυριδάκος Μιχαήλ Σπυρίδων 26 γεωργός
629 Τζανετάκος Λεωνίδ. Αγησίλαος 23 κτηματίας
635 Τζανετάκος Αντων. Αλέξιος 26 δημ. κλητήρ
650 Τζανετάκος Θεοδοσ. Γεώργιος 24 γεωργός
663 Τζανετάκος Κωνσταντ. Γεώργιος 31 κτηματίας
669 Τζανετάκος Κωνστ. Δημήτριος 26 υπηρέτης
689 Τζανετάκος Γεωργ. Θεοδόσιος 49 γεώργιος
698 Τζανετάκος Αντών. Ιωάννης 33 γεωργός
702 Τζανετάκος Θεοδοσ. Κωνσταντίνος 22 γεωργός και το 705
706 Τζανετάκος Ιωάνν. Λεωνίδας 43 γεωργός
711 Τζανετάκος Κωνστ. Μιλτιάδης 24 γεωργός
729 Τζανετάκος Κωνστ. Παναγιώτης 28 γεωργός
745 Τζανετάκος Θεοδόσ. Παναγιώτης 27 γεωργός
756 Τζανετάκος Λεωνίδ. Τζανέτος 23 γεωργός
640 Χουσανάκος Νικολ. Βασίλειος 24 γεώργιος
653 Χουσιανάκος Ιωάνν. Γεώργιος 46 γεωργός
714 Χουσιανάκος Παναγ. Νικόλαος 54 γεωργός

Απόσπαμα απο το ντοκιμαντέρ "Τα ενεργά μοναστήρια της Λακωνίας"



Ο πατήρ-Χρυσόστομος μιλά για το μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας στο ντοκιμαντέρ "Τα ενεργά μοναστήρια της Λακωνίας". Τα στοιχεία που αναφέρονται έχουν καταγραφεί από τον αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Σαραντόπουλο, ηγούμενο της μονής στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πιθανότατα βασισμένα στην προφορική παράδοση.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ένα γράμμα από τον Καναδά

Ελάβαμε την εφημερίδα μαζί με το ημερολόγιο και τις ευχές σας. Σας ευχαριστώ πολύ εγώ και ο σύζυγος μου. Την εφημερίδα ομολογώ, όχι την διαβάσαμε, την ρουφήξαμε. Είχαμε την τύχη να βρεθούμε το καλοκαίρι του 2009 στην Καστάνια και να ζήσουμε από κοντά όλη εκείνη την όμορφη γιορτή, αφιερωμένη στους ξενιτεμένους.

Κατασυγκινημένοι από την ομιλία της κυρίας Νέλλης Λαγάκου, γιατί μίλησε για όλους εμάς που ζήσαμε τον μισεμό. Όποιος δεν έχει ξενιτευτεί, δεν μπορεί να νοιώσει τι εστί ξενιτιά όταν ήμουν παιδούλα ακόμη, μας μιλούσε η μανούλα μου για τον αδελφό της που έφυγε για την Αμερική σε ηλικία 15 ετών. Μας έλεγε η γιαγιά μου πενθούσε. Ζύγισαν, μας έλεγε, στο κοντάρι το θάνατο με τον ζωντανό χωρισμό. Και συνέχιζε…Βαρύτερα είν’ τα ξένα. Φυσικά στις μέρες μας η τεχνολογία μίκρυνε τις αποστάσεις και η αντίληψη για την ξενιτιά δεν είναι πια η αδελφή του θανάτου. Ο καημός όμως μένει καημός.

Είχα κάποτε βάλει τις σκέψεις μου σε ένα ποιηματάκι, επιτρέψτε μου να το μοιραστώ μαζί σας. Φυσικά μιλάω πάντα για τα δικά μου συναισθήματα και είμαι σίγουρη πως πολύ άνθρωποι θα βρουν κάτι δικό τους μέσα στους φτωχούς στίχους.

«Καημός που ’ναι μάνα μου η ξενιτιά, χώρισε μάνες από παιδιά. Κι εγώ δεν σε χόρτασα μικρή, ξενιτεύτηκα ήρθα για λίγο, μα παγιδεύτηκα. Τα χρόνια περάσανε, παν κι ελπίδες. Καημό που έχουν μάνα μου οι δυο Πατρίδες. Κι εσύ φεύγεις μόνη στα γηρατειά και δεν προφταίνω, είμαι μακριά. Σε μοιρολόγησα εδώ στα ξένα, λιβάνι έκαψα και είπα για σένα. Κεράκι άναψα στην εκκλησιά και είπα η μνήμη σου να ’ναι αιώνια»

Αλήθεια πόσοι γονείς έφυγαν από την ζωή και δεν είχαν κοντά τα παιδιά τους ; ο μεγαλύτερος πόνος του ξενιτεμένου, να φύγουν λατρεμένα πρόσωπα από την ζωή χωρίς το τελευταίο αντίο…

Ο άνθρωπος στην ξενιτιά ζει δυο ζωές. Την ημέρα ζει την καθημερινότητα του και το βράδυ ονειρεύεται την Ιθάκη. Κάνει όνειρα να γυρίσει στην πατρίδα του. Να αντικρύσει το χωριό του. Να περπατήσει εκεί που περπάτησε μικρός. Μα πάει στο προαύλιο του σχολείου του όπου έπαιζε μπάλα με τα άλλα παιδιά. Να βρεθεί Πάσχα στην εκκλησία και να αντικρύσει τον παπά να περιφέρει την εικόνα μέσα στον ναό και να ακούσει “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται”. Να μαζέψει αγριολούλουδα για το στολισμό του επιταφίου. Ακούμε συχνά φίλους να λένε: τίποτα δεν είναι το ίδιο, έφυγαν οι δικοί μας, πολλοί τώρα δεν μας γνωρίζουν. Προσωπικά έχω αντίθετη γνώμη. Πατρίδα είναι οι τάφοι των γονιών μας, ένα κεράκι στο μικρό ξωκλήσι, ένας βαρύς γλυκός στο καφενεδάκι του χωριού με μια καλή παρέα. Αυτά δεν υπάρχουν αλλού. Και όπως μας τραγούδησε και ο Καζαντζάκης «κι αν πάρει χίλιες ξενιτιές δεν κάνουν μια Πατρίδα»

Ευχαριστούμε τον Θεό, εγώ και ο σύζυγος μου, που μας δίνει υγεία και μπορούμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι στην όμορφη Καστάνια και να περνάμε λίγο καιρό και στο επίσης όμορφο χωριό Ευαγγελισμό απ’ όπου κατάγομε. Βρίσκετε 3 χλμ ανατολικά της Μεθώνης στη Μεσσηνία, εκεί το ηλιοβασίλεμα είμαι μαγεμένο.

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ευχηθούμε όλοι να βρεθούμε πάλι το καλοκαίρι στην Καστάνια. Και όπως είπε κάποτε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος « αξίζει να ζούμε για να συναντηθούμε»

Με εκτίμηση
Κατίνα Μόσσου –Μπανάκου ---Mondreal Canada ---22 Φεβρουαρίου 2010

Υ.Γ. «Κι εσύ κυρά μου Γιάτρισσα, που ξέρεις τον καημό μας, να μας βοηθάς να ’ρχόμαστε στο όμορφο χωριό μας»

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Το Διοικητικο Συμβουλιο του Συλλόγου μας, με ομόφωνη απόφαση αποφάσισε και διέθεσε 1500 ευρώ, απο τα έσοδα του, για να καλύψει τις ελείψεις του ιατρείου,σε αναγκαία και χρήσιμα ιατρκά υλικά,τα οποία είναι απαραίτητα,στον ιατρό, για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες όταν εξετάζει τους έχοντας ανάγκη συγχωριανούς μας.Τα ιατρικά υλικά με τα οποία που εφοδίαστηκε το ιατρείο (με σειρά ΕΙΔΟΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ - ΤΙΜΗ ΜΕ ΦΠΑ) είναι:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ - ΚΟΡΤΕΣΗΣ - 10,00
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΕΤ - ΚΟΡΤΕΣΗΣ - 71,40
ΠΑΛΜΙΚΟ ΟΞΥΜΕΤΡΟ - ΞΑΝΘΟΣ - 0,00
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΟΣ - 0,00
ΑΣΚΟΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ - 0,00
ΣΕΤ ΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΙΟΥ - ΞΑΝΘΟΣ - 0,00
ΡΟΟΜΕΤΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΡΑΝΤΗΡΑ - ΞΑΝΘΟΣ - 0,00
ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ ΕΠΙΤΟΙΧΙΟ - ΕΒΟ - 64,73
ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΟ - ΕΒΟ - 14,18
ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ 40Χ60 - ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ - 150,00
ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΜΟΝΟ - ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ - 35,73
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ (182Χ65)cm - ΤΣΑΤΣΟΣ - 138,00
ΕΠΙΤΟΙΧΙΟ ΑΝΑΣΤΗΜΟΜΕΤΡΟ - ΑΝΑΤΣ - 86,87
ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΖΥΓΑΡΙΑ - ΑΝΑΤΣ - 46,41
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΧΟΛ/ΝΗΣ-ΖΑΚΧΑΡΟΥ-ΤΡΙΓΛ/ΩΝ - ΑΝΑΤΣ - 80,56
ΤΑΙΝΙΕΣ ΖΑΚΧΑΡΟΥ (50ΤΕΜ) - ΑΝΑΤΣ - 20,71
ΤΑΙΝΙΕΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ (25ΤΕΜ) - ΑΝΑΤΣ - 35,70
ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ (25ΤΕΜ) - ΑΝΑΤΣ - 35,70
ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ (200ΤΕΜ) - ΑΝΑΤΣ - 9,74
ΦΙΑΛΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 10 ΛΙΤΡΩΝ - ΖΕΕΡΗΣ - 132,09
ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ (6 ΤΕΜ) - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - 153,00
ΚΑΡΕΚΛΑ ΙΑΤΡΟΥ - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - 41,90
ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΣΥΡΤΑΡΙΑ - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - 59,90
ΣΚΑΜΠΩ ΙΑΤΡΟΥ - ΤΣΑΤΣΟΣ - 51,00
ΚΑΔΟΣ ΑΠΟΡΙΨΗΣ - ΚΟΡΤΕΣΗΣ ΟΕ - 1,37
ΡΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΥ - ΚΟΡΤΕΣΗΣ ΟΕ - 4,76
ΕΠΙΤΟΙΧΙΑ ΒΑΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟΥ (2 ΤΕΜ) - ΘΕΟΔΟΣΗΣ - 20,00
ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ 500 ML (2 ΤΕΜ) - ΘΕΟΔΟΣΗΣ - 28,00
ΛΑΜΠΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΦΘΟΡΙΟΥ (2 ΤΕΜ) - ΛΕΡΟΥ ΜΕΡΛΙΝ - 50,00
ΚΑΔΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ (2 ΤΕΜ) - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - 16,40
ΚΑΔΡΑ ΤΟΙΧΟΥ (2 ΤΕΜ) - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - 29,90
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ (100 TEM) - ΚΟΡΤΕΣΗΣ ΟΕ - 3,37
ΒΑΜΒΑΚΙ 150gr - ΚΟΡΤΕΣΗΣ ΟΕ - 0,82
ΓΥΑΛΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ (5 TEM) - ΚΟΡΤΕΣΗΣ ΟΕ - 2,36
ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - 7,40
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΡΙΒΑΚΟΣ 48,00


Σύνολο:1450,00


Τους ευχόμαστε να είναι πάντοτε καλά και να είναι αχρείαστα.

Το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κύριο Ξάνθο Μπανάκο για την ιδέα του εξοπλισμού, την υλοποιησή της καθώς και για τη δωρεά ορισμένων υλικών του ιατρείου.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Χαιρετισμός στην Κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου μας στις 31 Ιανουαρίου του 2010



Κύριε καθηγητά Ανδρέα Καραμάνο και Κυρία Ξανθάκη
Κυρία Πιάσκου Γεωργία
Κυρία επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Νέλλη Λαγάκου
Κυρία πρόεδρος της Παλλακωνικής ένωσης κυρία Ειρήνη Μουσταφέλου
Αιδεσιμότατε
Kυρίες και κύριοι
Αγαπητοί συγχωριανοί, συμπατριώτες κι αγαπητά παιδιά

Tο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου σας καλωσορίζει και σας εύχεται ολόψυχα καλή χρονιά, υγεία κι ευτυχία, ειρήνη κ αγάπη για όλο τον κόσμο, και στα παιδιά καλή πρόοδο, καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους.
Αισθανόμαστε και φέτος ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε και πάλι μαζί για να κόψουμε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα του συλλόγου μας και να ανταλλάξουμε ευχές.
Η συνάντησή μας αυτή κοντά στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως δίνει μια ιδιαίτερη λάμψη στη γιορτή μας και καθόσον και το χωριό μας με ρίζες βαθιές ιστορικές συνεχίζει να δημιουργεί και να παράγει πολιτισμό.


Για αυτό το λόγο, παρόλο που δεν είναι κατάλληλη η ώρα, νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι με την ολοκλήρωση της συντηρήσεως και αποκατάστασης του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα από την πέμπτη Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης προέκυψαν τα εξής σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στο χωριό μας η ανθρώπινη παρουσία ανιχνεύεται το 1200 με 1300 και στον ίδιο χρόνο χρονολογείται η αρχική οικοδομική φάση του ναού μας.
Στις αρχές του 1700 διαπιστώνεται πληθυσμιακή συγκέντρωση και οικιστική δραστηριότητα.
Η εκκλησία μας στις αρχές του 1700 επισκευάζεται κ επεκτείνεται και γύρω στο 1719 διακοσμείται με αγιογραφίες,από τις οποίες 13 είναι αφιερωματικές διαφόρων οικογενειών,εκ των οποίων μερικές συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα στο χωριό μας.
Το καμπαναριό προστίθεται το 1767 και ο νάρθηκας στο τέλος του1800.
Το έργο είναι ανεκτίμητο και σημαντικό και ο σύλλογος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του δήμου και του χωριού μας θα προσπαθήσει να προβάλλει το έργο και τα αποτελέσματα της έρευνας στην ευρύτερη περιοχή σε ανάλογη εκδήλωση, ώστε όλοι μας να παραβρεθούμε και να τιμήσουμε τους εξής:
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας μας για την πρωτοβουλία και τις ενέργειές του προκειμένου να συνταχθεί και να εγκριθεί η αρχική μελέτη αποκατάστασης του ναού την οποία και χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου με τις εισφορές των πιστών κόστους 3.000.000δρχ.
Την προϊστάμενη της πέμπτης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Διαμαντή Καλλιόπη και τους συνεργάτες της για την ανάδειξη του μνημείου και την καταγραφή της ιστορίας της εκκλησίας και του χωριού μας.
Τον κύριο Καραμάνο Ανδρέα και την σύζηγο του Ξανθάκη Ζέτη που με τις ενέργειες τους χρηματοδοτήθηκε η συντήρηση και αποκατάσταση του ιερού ναού με 200,000 € καθώς και την κυρία Πιάσκου Γεωργία για την βοήθεια της. Τους ευχαριστούμε απο καρδιάς για άλλη μια φορά.
Όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάδειξη του μνημείου.
Τελειώνοντας μεταφέρω τις ευχές των βουλευτών μας κυρίων Αποστολάκου, Γρηγοράκου και Δαβάκη,οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων δεν θα παραβρεθούν.
Σας ευχαριστούμε θερμά όλους και σας ευχόμαστε να περάσετε όλοι καλά.

----------------------------------------------------------------------

Στη συνέχεια ακολούθησε η ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας.Η βασιλόπιτα κόπηκε στα εξής κομματια:
  • Το Χριστού
  • Της Παναγίας
  • Του Αγίου Βασίλειου

  • Του χωριού μας
  • Του δήμου Σμύνους
  • Του Τ.Σ. Καστάνιας

  • Των Απανταχού Καστανιωτών στην Ελλάδα
  • Των Απανταχού Καστανιωτών στο εξωτερικό
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Γυθείου Λακωνίας “Ο Παναγιώταρος”


Το φλουρί τελικά έπεσε στο κομμάτι του Αγίου Βασιλείου και το δώρο,το οποίο ήταν μία μεγάλη εικόνα της εκκλησίας του Σωτήρος μετά την ανακαίνιση,θα δοθεί στην ιερά μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας.